Prošle godine stupio je na snagu novi Zakon o udrugama te ostali propisi, odnosno Zakon o računovodstvu neprofitnih organizacija i Pravilnik o registru udruga. Prema Zakonu o udrugama, sve udruge su dužne do 1. 10. ove godine uskladiti statut s odredbama novog zakona, a također i financijsko i računovodstveno poslovanje.

 
Donošenjem ovih propisa značajno se promijenio status udruga, kontrola kao i poslovanje. Sukladno tome udruge će morati jasno razdvojiti svoje djelatnosti od gospodarskih djelatnosti za koje će trebati voditi dvojno knjigovodstvo. Pored redovnih djelatnosti u ostvarivanju svojih ciljeva, udruga ima pravo i na gospodarske djelatnosti, ali njih mora prijaviti te u skladu s propisima voditi računovodstvo. Međutim, kako se na temelju propisa gospodarskom djelatnošću smatra izdavaštvo, organizacija seminara, simpozija i stručnih ekskurzije te slično, tako zapravo malo toga ostaje od aktivnosti koje ujedno ne bi bile i gospodarska djelatnost.


Ovdje možete naći prijedlog novog Statuta o kojem će se glasati na predstojećoj skupštini. Sve komentare na prijedlog statuta, molimo dostavite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  do 14. 9. 2015. ili na samu skupštinu.


SRETNO!


Upravni odbor Udruge

Komentari:

www.UHRI.hr - UDRUGA HRVATSKIH RUDARSKIH INŽENJERA