ODRŽANA IZBORNA SKUPŠTINA UHRI-a

Dana 22. studenog 2013. godine u prostorijama HIS-a, Berislavićeva 6 u Zagrebu održana je izborna skupština Udruga hrvatskih rudarskih inženjera u prisutnosti 32 člana. Na izbornoj skupštini izabrani su dužnosnici i članovi upravnih tijela.

Tijekom Skupštine podneseno je Izvješće o radu Udruge u proteklom razdoblju koje se aktivnosti u većini odnose na sudjelovanje članova u donošenju prijedloga Zakona o rudarstvu koji je na kraju usvojen bez velikog utjecaja gospodarske skupine (HUNIG, PROMINS, HUP, HOK, HGK) sa kojima je Udruga usko surađivala tijekom razdoblja predlaganja Zakona.

U raspravi povodom navedene aktivnosti Udruge i sada usvojenog Zakona o rudarstvu iznesena su mišljenja o neprovedivosti Zakona osobito zbog nemogućnost produženja rudarskih radova unutar eksploatacijskog polja zbog prostorno planskih ograničenja, nemogućnost promjena u načinu izvođenja rudarskih radova tijekom razdoblja za koje je koncesija izdana te izostanak prebacivanja stručnog dijela odgovornosti na stručnu osobu u pravnoj osobi odnosno uspostavljanje sustava ovlaštenih osoba koje bi povezivala strukovna Komora.

Zaključak je rasprave da je još jednom izostala kvalitetna šira rasprava, te da se očekuju izmjene i dopune Zakona o rudarstvu.

UHRI skupstina 2013-1    UHRI skupstina 2013-2

U prijedlogu Plana Udruge najavljene su daljnje aktivnosti na praćenju primjene Zakona o rudarstvu i ostalih podzakonskih akata, praćenje rada Sektora za rudarstvo, razmjena iskustava sa zemljama članicama u području pripremanja i primjene propisa koji reguliraju izvođenju rudarskih radova, objedinjavanje svih strukovnih udruga, aktivnosti na uređivanju arhive i povećanju aktivnosti članstva. Svoje prijedloge za Plan rada Udruge možete poslati na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .

Tijekom Skupštine izneseno je i kratko izvješće sa svjetskog rudarskog kongresa 2013. Montreal te najavljena prezentaciju (tribina) na web stranicama Udruge. Ovom prilikom ističemo da je 90% svjetskog rudarstva učlanjeno u WMC. Hrvatska je učlanjena preko članova UHRI-a; prof. dr. sc. Slavka Vujeca te doc. dr. sc. Petra Hrženjaka i mr. sc. Ivana Cotmana koji su na kongresu imali dva članka.

Pozvani doc. dr. sc. Petar Hrženjak predstavio je napredak projekta EUROING iskaznice koja bi trebala omogućiti pristup tržištu rada u EU svim inženjerima bez dodatne nostrifikacije diploma. Doc. dr. sc. Petar Hrženjak kao član Odbora za registraciju i dalje će nas izvještavati o tijeku projekta.

Prof. dr. sc. Slavko Vujec je istaknuo trend gospodarskih djelatnosti vezanih za rudarstvo ujedinjavanja na svjetskoj razini te upozorio da bi i naše udruge i druga tijela trebali pratiti svjetske trendove. Podržava razmjenu iskustava i aktivno sudjelovanje u svjetskim i europskim rudarskim udruženjima.

Svim prisutnim članovima podijeljen je 25. volumen RGN zbornika koji su svojim članstvom u Udruzi omogućile tvrtke GEOFON d.o.o., CESTA d.o.o. Pula i ALAS - SEGET d.o.o. Svi ostali redovni članovi zbornike mogu preuzeti u prostorijama HIS-a uz prethodni dogovor na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .

Nakon službenog dijela Skupštine rasprava je nastavljena u neformalnom druženju u prostorijama HIS-a.

Komentari:

www.UHRI.hr - UDRUGA HRVATSKIH RUDARSKIH INŽENJERA